Vierevänniemen kaavaa vastaan on monessa Kontiolahtelaisessa yrityksessä nimilista. Mutta koska yrittäjäparat eivät oikein tiedä kumpaan suuntaan kumartaisivat, kuntalaisten vai kunnan johtopyroon, on kompromissi ollut, että nimilistaa piilotellaan paperikasojen alle.

Jos joku listasta tietoinen sitä kysyy se löytyy, mutta yrityksessä asioivan kunnan virkamiehen silmään se ei kuitenkaan tökkää. Tällainen on kuin siitä vitsistä kunnan asioiden esillä olo ilmoitustaululla. Kukaan ei vain kerro ilmoitustaulun olevan kunnantalon syvimmän kellarin takaseinällä väärinpäin!

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kyseisen kaavan kohdalla kunnan tekninen toimi unohti, että kuntalaisilla on myös muitakin arvoja kuin raha-arvo. Tontit oli itse asiassa jo käytännössä myyty, ennen kuin ehdittiin saada kaavaa valmiiksi. Vielä ei ainakaan ole julkisuuteen tuotu esille laskelmia kuinka paljon maksaa alueen tiet ja kunnallistekniikka. Tuskin tonttien myyntihinnalla niitä katetaan.

Kunnassa oltiin valmiita uhraamaan Räsäsen Onnin antama kulttuuriympäristöperintö imagon ja euron nimissä. Jopa paikallinen vihreiden kunnanvaltuutettu ei nähnyt kulttuuriympäristössä mitään sellaista, että kaavaa pitäisi kokonaisuudessaan vastustaa.

"Sitten on turha pyristellä kun huonot on housussa"

 

Höytiäisen laskua edeltäneen rantapenkan päällisen parturointi maiseman avauksen nimissä oli huvittava tekosyy. Nyt järvimaiseman edessä tököttää harmaan ankea jäähalli. Maisema olisi avautunut vasta niille satojentuhansien eurojen hintaisien talojen parvekkeille joita yritettiin vavihkaa kaavoittaa.

Hakkuu entisen järvenpohjan alueella oli kunnan teknisen toimen toinen laillinen ympäristörikos. Ensimmäisenhän se suoritti korjaamalla luontoa viisaampana Viereväniemen uimarannan 80- luvun lopulla.

 

Kaavojen junttaamis-innon ja tunnearvojen unohduksen ymmärtää kun tietää kaavoituspäällikön vähäisen tunnesiteen Kontiolahden kuntaa. Taitaa olla muuttopuuhat koko kunnasta poispäin?

Paljon hyvän teko unohtuu ihmistenmielistä tällaisten tapahtumien myötä. Päättäjien ei sopisi unohtaa että kaikki ei ole myytävänä ja euroiksi muutettavissa, edes Kontiolahdella!